LOCATIE VOOR CAMERA Collectief RGW heeft met subsidie van de provincie Zuid Holland 5 camera’s aan kunnen schaffen om predatie in beeld te brengen. Afgelopen 2 jaar hebben deze camera’s al op locaties gestaan. Wie heeft last van predatie en wil dit jaar een camera in het land. Meldt u bij Mieke Vergeer: info@rijnengouwewiericke.nl.
PLASDRASPOMPEN Collectief RGW heeft nog 10 plasdraspompen aangeschaft (met subsidie van PZH). In een vorige nieuwsbrief is de oproep gedaan om meer plasdraslocaties te contracteren. Het pakket plasdras is één van de pakketten die meetellen voor de mozaïektoeslag. Grote ANLB plasdrassen (v.a. 2500 m2) worden beloond met een verhoging (+ € 100,00) van de mozaïektoeslag per ha voor alle pakketten die in de mozaïektoeslag vallen. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met uw coördinator of met Mieke Vergeer.
VERGROTEN AREAAL PLAS DRAS Om tegemoet te komen aan wensen van deelnemers en om in te groeien in het percentage plas dras (1% en groeiend naar 2%) is besloten, om in aanmerking te komen van hoger mozaïektoeslag, i.p.v. minimaal 2500 m2 plasdras conform ANLB i.c.m. maximaal eenzelfde hoeveelheid plasdras conform eigen pakket plas dras (RGW pakket of RGW pakket plas dras) een minimum van 1250 & 1250 m2 aan te houden. Vraag bij uw coördinator naar informatie.
MELDEN UITVOEREN ONDERHOUD BOSJES. Om voor bepaalde pakketten uitbetaald te krijgen moet u de gedane werkzaamheden melden. Op de site www.rijnengouwewiericke.nl staan de eisen en voorwaarden precies en zonodig ook de periodes waarin u onderhoud pleegt. Onderhoud moet gedaan zijn voor 15 maart. Graag z.s.m. melden, zodat uw coördinator tijd heeft om de melding te verwerken (uiterlijk 28 maart). Zonder die melding vindt geen uitbetaling plaats. De meldingsformulieren staan op de site en nog makkelijker is het melden via www.mijnboerennatuur.nl. Als meldingen te laat binnenkomen kan dit een sanctie voor het collectief veroorzaken.
MELDEN ONDERHOUD VOOR UITBETALING ANLB. Voor diverse pakketten moet u een melding doen om in aanmerking te komen voor vergoeding. Deze meldingen kunt u ‘t makkelijkst doen via www.mijnboerennatuur.nl. Mist u de inlog voor mijnboerennatuur.nl?…. deze kunt u opvragen bij uw coördinator of via info@rijnengouwewiericke.nl. U kunt ook nog gebruik maken van de meldingsformulieren op de site www.rijnengouwewiericke.nl. Het melden van onderhoud via een appje of een mailtje is niet voldoende i.v.m. externe controles. Let er op dat u tijdig meldt, zie schema.
WIJZIGINGEN M.B.T. EIGENDOM Indien een gecontracteerd perceel wijzigt van eigenaar dan verneemt uw coördinator dit graag van u. Dit voorkomt vervelende situaties waar b.v. gecontroleerd wordt en de huidige eigenaar blijkt onbekend te zijn met het beheer. VERNATTING EN EXTENSIVERINGSREGELING In peilvak Westeinde van Waarder wordt een samenwerkingsverband opgestart voor een aanvraag voor de regeling “Grondwaterstand verhogen en mogelijk extensiveren in veenweide gebieden”. Individueel aanvragen kan niet bij deze regeling, er is een samenwerkingsverband nodig van tenminste 200 hectare. In principe zouden ook melkveehouders van buiten peilvak Westeinde van Waarder kunnen deelnemen mits ze aan alle voorwaarden van de extensiveringsregeling voldoen. Heeft u zich goed ingelezen in de regeling, wilt u meedoen maar zoekt u nog een samenwerkingsverband, kunt u eens contact opnemen met Harold Vlooswijk (06-26520325) of Kees Vroege (0625502896) van ons bestuur. Zij kunnen dan bekijken of er misschien een mogelijkheid is om aan te sluiten bij de aanvraag Westeinde van Waarder. Ook in Bodegraven Noord en in Aarlanderveen is een dergelijke initiatief opgestart.
ALGEMENE LEDENVERGADERING De ALV van RGW wordt dit jaar gehouden op 16 april in de Brug in Reeuwijk. Spreker is René Faber. Hij neemt ons mee in de wereld van plas dras. René is werkzaam als coördinator bij collectief Rijn Vecht en Venen.
DUURZAAM SLOOTBEHEER Nederland telt ruim 300.000 kilometer aan sloten die onderhouden moeten worden voor een goede aan- en afvoer van water. Bij ecologisch slootschonen hebben beheerders oog voor flora en fauna in de sloot. Ze combineren een juiste werkwijze met het juiste materieel, zodat diertjes kunnen overleven en een deel van de waterplanten
JAARPROGRAMMA 2024 VRIJWILLIGERS BOERENLANDVOGELS RGW • 13 april 2024: Weidevogelsafari bij Frank en Karina Luijben in Aarlanderveen. Van 9.00 uur tot 12.00 uur. • 11 mei 2024: Weidevogelsafari bij Frank en Karina Luijben in Aarlanderveen. Van 9.00 uur tot 12.00 uur. • 17 of 18 april cursus invoeren gegevens monitoring via mobiel. Aanvang 18.30 uur. • 14 of 15 mei cursus invoeren gegevens monitoring via mobiel. Aanvang 19.00 uur. • 20 mei 2024: Excursie & juni sternenexcursie. • 11 oktober 2024: Slotavond in de Brug in Reeuwijk.
verder kan groeien. Bij het ecologisch schoonhouden worden de watergangen bij voorkeur onderhouden met behulp van een maaikorf of ecoreiniger: een maaibalk met opvoerhark. Het maaisel blijft minimaal 48 uur op de kant liggen om waterdieren de kans te geven terug te keren naar de sloot. Daarna wordt het slootmaaisel afgevoerd of verwerkt op het land. Ecologen adviseren om één kant van het talud met rust te laten. Boeren of loonwerkers kunnen de maaikorf het beste een halve meter voor het talud weer omhoog halen. Zo blijft ongeveer een kwart van de vegetatie staan. Door deze werkwijze kunnen vissen de maaikorf ontwijken en is de waterdoorstroom gegarandeerd. Baggeren om de sloot op diepte te houden gaat het beste met een baggerpomp. Het advies is om elk jaar een deel te doen (b.v. n.a.v. de schouw van het waterschap). De werkzaamheden vinden bij tussen augustus en november plaats. Als je eindeloos maait en baggert, is er geen schuilplaats meer voor het slootleven. Waterplanten geven structuur en zijn een plek voor eiafzet”. Voor meer biodiversiteit is ook de vorm van de sloot van belang. Het verschralen van de randen van de weilanden helpt om de biodiversiteit te vergroten. Het herstel van de sloot treedt na verloop van tijd vanzelf op. Waterplanten verspreiden zich, en de dieren volgen.